[...] na ciężarach z wykonywaniem skoków, uderzeń itd.) Teza nr 2 „Glikogen należy uzupełniać po treningu siłowym w pierwszej kolejności, gdyż inaczej organizm nie przyswoi protein”. Nie jest to prawda. Z wielu powodów. Przede wszystkim dlatego, że trening siłowy wcale nie powoduje ogromnych strat glikogenu (patrz teza nr 1). Normal [...]
[...] bóle głowy” oraz ciągły stan podgorączkowy miały coś wspólnego z rozwojem procesu nowotworowego. Z pewnością można napisać jedno – nikt nie udowodnił, iż duża ilość protein w diecie jest szkodliwa dla zdrowia. Referencje: http://www.planeta.fm/Newsy/O-tym-sie-mowi/Mloda-kulturystka-zmarla-bo-zjadla-za-duzo-bialka-Osierocila-dwoje-dzieci [...]
Święta zbliżają się wielkimi krokami. W sklepach już widać szał świątecznych zakupów. Trudno jest Ci znaleźć prezent dla bliskiej osoby, która ćwiczy na siłowni? Nie martw się! Stworzyliśmy listę najlepszych gadżetów i upominków, które na pewno będą strzałem w dziesiątkę! W dodatku kupując niektóre z nich w naszym sklepie internetowym, [...]
[...] odzwierciedla właściwości pokarmu. Białko w określonej porcji ma tyle samo kcal co sacharoza (cukier stołowy, glukoza + fruktoza). O ile czysty cukier tuczy, to duża podaż protein wywołuje tak duży wydatek energetyczny, iż wręcz odchudza. Identyczne wnioski płyną z badania Veldhorst MA i wsp. z 2010 r. Badani (w wieku ~23 lat) byli podzieleni [...]
[...] wszystkie są równie dobre? Czy wystarczy, że będę unikał żywności fast food? Czego unikać w pokarmie „na masę”? Czy smażenie jest niekorzystne dla serca? Najlepsze źródła protein Ile mam dostarczać białka? Jak to przenieść na pokarm? Najlepsze źródła węglowodanów A czy mogę stosować carbo, vitargo lub glukozę? Jakie są najlepsze źródła [...]
[...] supresja testosteronu endogennego. Jakie molekuły mają znaczenie w biosyntezie testosteronu? W syntezie testosteronu uczestniczą: StAR (ang. steroidogenic acute regulatory protein) - białko transportujące cholesterol przez błonę mitochondrialną; jak sama nazwa wskazuje to białko odpowiada za transportu cholesterolu do mitochondriów (wewnętrznej [...]
[...] co prowadzi nie tylko do pozbywania się tkanki tłuszczowej, ale i do rozpadu mięśni. W żadnym z badań nie stwierdzono, by odżywki uzupełniające dietę w węglowodany czy proteiny były szkodliwe dla zdrowia. Więc, jeśli boisz się „działania anabolicznego”, nie jedz pokarmu, bo jest on silnym anabolikiem. Wbrew obiegowym opiniom, [...]
[...] (ang. Weight Watchers) oraz Zone w czasie 1 roku. Odnotowano spadek masy ciała od 2.1 do 3.3 kg. Skuteczność diet była podobna, a różnią się one zasadniczo: Atkins 25-35% protein, 5-20% węglowodanów, 54-60% tłuszczów, Ornish 14% protein, 77% węglowodanów, 9% tłuszczów, Weight Watchers (20% protein, 55% węglowodanów, 25% tłuszczów). Więcej czy [...]
[...] 2% w grupie wysokowęglowodanowej, odnotowały zmniejszenie stężenia leptyny w surowicy o 30,8%, w porównaniu z spadkiem o 10,8% w grupie wysokowęglowodanowej. Blaski i cienie protein Oczywiście nic za darmo. Białko ma wpływ na wyrzut insuliny (szczególnie duży mają białka serwatkowe i białka mleka). Insulina jest silnym inhibitorem rozpadu białek [...]
[...] dawce glukozy jest mowa, jednak wszystko sugeruje, iż 75 g glukozy). Takie samo zjawisko stwierdzono przy porównywaniu posiłku bogatego w węglowodany i z niewielką domieszką protein oraz tłuszczów oraz drugiego, zawierającego głównie proteiny i tłuszcze (czysta wołowina, bez dodatków). Źródło: Lin F. Chang i wsp."Adverse effects on insulin [...]
[...] dobrze sprawdzi się filtrowana kawa bez cukru oraz woda mineralna bez dodatków. Przykładowo Dorian Yates (6-krotny Mr Olympia) przeszedł na dietę o niskiej zawartości protein. Obecnie zjada ryby i jajka, awokado, mleko kokosowe, jagody, orzechy, nasiona, słodkie ziemniaki, ryż, fasolę itd. Należy unikać produktów smażonych oraz bogatych w [...]
[...] dolarów rocznie. Podsumowanie Strategią dla obniżenia stężenia glukozy we krwi jest zrezygnowanie z wysokoprzetworzonych produktów węglowodanowych na rzecz wysokiej jakości protein i tłuszczów. Ponadto liczy się regularna aktywność fizyczna, im cięższa (powodująca wytwarzanie dużych ilości mleczanów), tym lepsze są później efekty, jeśli chodzi o [...]
[...] A co jeśli akurat ta osoba wyjściowo miała już fatalną dietę, w której było za mało niezbędnych tłuszczy wielonienasyconych, witamin, minerałów czy pełnowartościowych protein? Przykładowo, liczne badania wskazują, iż w trakcie diety z ujemnym bilansem kalorycznym należy stosować większą ilość protein w diecie, a więc nie wystarczy tylko [...]
Prędzej czy później trening przestaje działać lub zastój pojawi się z zupełnie innych przyczyn. Uwzględniając złożoną naturę wspomnianej problematyki, warto przestrzegać kilku żelaznych zasad. Ma to szczególne znaczenie w dobie Facebooka, Instagrama oraz popularnych blogów. Zasada 6: „Trzymaj się podstaw” Wiem, iż siłownie są pełne maszyn, ale [...]
[...] wpływ na kości. Wysoka podaż węglowodanów w posiłku i paradoks leptyny W badaniach zaobserwowano, kompletnie różne reakcje organizmu w zależności od podaży węglowodanów, protein i tłuszczów w porcji. Jeden posiłek w większości składał się z polisacharydów: cukry proste i dwucukry stanowiły 42.3 g, polisacharydy 57.9 g. Protein było tylko 12 g [...]
[...] się tekst mówiący, iż w ciągu godziny przyswaja się stosunkowo niewiele białka. Nie jest to dla mnie żadne zaskoczenie, gdyż wielokrotnie opisywałem kinetykę i właściwości protein (w tym białka serwatkowego, jaja, wołowiny czy kurczaka). Żaden z autorów nie podał właściwego źródła, więc robię to osobiście: Shane Bilsborough i Neil Mann „A [...]
[...] i/lub zastosować okresowy post (np. 2 x 24 h w ciągu tygodnia). Dieta oparta na sokach owocowych i warzywnych musi skutkować zahamowaniem metabolizmu, bo nie dostarczamy protein (głównej siły napędowej REE — metabolizmu spoczynkowego, i TEF — termicznego efektu pożywienia). Co z tego, że: „odżywisz ciało bombą witaminową, minerałami i [...]
[...] zostaw kobietom, które przychodzą na siłownię w celach towarzyskich. Tak naprawdę do redukcji wystarczy trening siłowy oraz właściwa dieta. Jeśli chcesz, uzupełnij braki w proteiny, stosując np. WPC, WPI czy WPH (koncentraty, izolaty lub hydrolizaty białka serwatkowego). Efekty treningu redukcyjnego ocenia się patrząc w lustro i mierząc fałdy [...]
[...] masy czy siły, zastosuj dietę z ujemnym bilansem kalorycznym, aeroby, interwały. Ważną rolę odegra tu również trening siłowy (im prostszy plan tym lepiej). A ile mam zjadać protein przy budowaniu siły, a ile przy budowaniu masy? Nie da się odpowiedzieć na to pytanie, przynajmniej nie tak prosto. Zależy, ile ważysz, jaki masz % tkanki [...]
[...] o przyrostach masy mięśniowej. W wielu badaniach wykazano, iż synteza białek mięśniowych może być podniesiona nawet do 48 h po zakończeniu treningu, dodatkowe porcje protein mogą zwiększać efekty hipertroficzne (oczywiście do pewnego, ściśle określonego poziomu). Istnieją nikłe przesłanki, by sądzić, iż dostarczanie jednorazowo, po [...]